Omgeving

Rekem is gelegen in de gemeente Lanaken en dit onder de rook van de Bougondische cultuur - en winkelsteden Maastricht, Hasselt, Genk, Tongeren en Bilzen, die vlot bereikbaar zijn via de nabij gelegen aansluitingen met de E314 en E25. 

Voor de sportievelingen zijn de mogelijkheden onbegrensd. Zo beschikt de omgeving over talrijke fietsroutes door de ongerepte natuur.  De liefhebbers van watersporten kunnen hier ook terecht, aangezien het kanaal "de Zuid-Willemsvaart" grenst aan het dorp Oud-Rekem.  Door de centrale ligging van Oud-Rekem liggen ook verschillende golfbanen in België, Nederland en Duitsland op korte rijafstand. 

OUD REKEM

In het grafelijk stadje Oud Rekem zelf wordt vandaag de dag het stadsbeeld nog steeds beheerst door het waterkasteel Aspremont-Lynden en de voormalige parochiekerk die tot 1956 functie was. Deze barokke kerk werd volledig gerenoveerd en is nu een concertruimte, een kijkkerk en een tentoonstellingsruimte. (open van ma. t/m vrij van 13.00 u tot 17.00 u).  Maar ook tal van historisch waardevolle gebouwen zijn de aandacht aandacht meer dan waard. Via de Ucoverpoort met het 'Posthuis' kom je aan 'de Oude God'. Vroeger had Rekem vijf inkompoorten maar is dit de enige die is overgebleven en dateert uit 1630. Naast de Ucoverpoort vind je het authentieke cafeetje "In de Oude God".

Ook het hoekhuis iets verderop, een oude stadboerderij,  loont de moeite.  Nog iets verder, wacht je een authentieke apotheek uit de vorige eeuw.  De oude Linden brengen je naar de Groenplaats, waar vroeger markt werd gehouden. Het perron straalt er de grafelijke macht uit. Het plein is omgeven door tal van oude gebouwen. Met wat fantasie herken je er nog het drossaardhuis, de pastorie, een brouwerij en een nonnenklooster.
 

Ook de aanpalende straten leveren fraaie gevels op. Oud-Rekem biedt niet alleen architectonisch interessante curiosa, je kunt er ook heerlijk genieten bij een drankje en of een hapje. Restaurant "De Oud God", "Het Poortgebouw" en "Onder de Linden" serveren zowel vanaf een kleine kaart als à la carte. Ook in het "Posthuis" kan je terecht voor een frisse pint. Oud-Rekem staat bekend voor haar culinaire specialiteiten, zoals het gebak de Misérable.